Verschil geaarde en ongeaarde stopcontact

stopcontact
Nieuws

Weet u eigenlijk wat het verschil is tussen geaarde en niet-geaarde stopcontact? Mocht dit niet het geval zijn, dan komt dit artikel u zeker van pas.

Geaarde en niet-geaarde stopcontacten

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord of misschien ook wel, een geaard en een niet-geaard stopcontact. Dit heeft alles te maken met de verschillende elektrische apparaten die er zijn en de verschillende stroom die ze nodig hebben. De twee soorten stopcontacten verschillen best wel van elkaar. Mocht u een nieuw stopcontact aanleggen, dan is het handig om eerst even onderzoek te doen naar de verschillen en hoe ze werken.

Wat is een niet-geaard stopcontact

Het is een contactdoos zonder aarde. Deze heeft qua uiterlijk een ronde vorm en twee openingen voor de pinnen van een stekker. Deze zijn voor stekkers zonder aarding en apparaten die dubbel geïsoleerd zijn en zo een lage kans op kortsluiting hebben. Dit is nodig omdat er over het algemeen meer kans bestaat bij een niet-geaard stopcontant. Zonder aarde wil zeggen dat het positieve en negatieve energie heeft stromen met de gebruikelijke rode en blauwe draad, er loopt hier geen extra draad om te aarde zoals bij een geaard stopcontact.

Wat is een geaard stopcontact

Een geaard stopcontact heeft dus zowel de positieve als negatieve lading, maar daarbij ook nog een extra draad, aarde, waar bij overspanning extra stroom weg kan worden geleid. Dit voorkomt een overvloed van stroom en dus dat de stoppen springen. Zo wordt een stroomstoring grotendeels voorkomen. Dit betekent dat een geaard stopcontact veel veiliger is. Het heeft net zoals het niet-geaarde stopcontact twee openingen, maar hierbij ook nog twee inkepingen in de ronde vorm en metalen pinnen aan de boven- en onderkant. In dit stopcontact passen dus zowel voor stekkers met aarding en zonder aarding, al is over het algemeen een geaarde stekker hier het beste.

Voor welk stopcontact kiezen

Bij een geaard stopcontact kunt u dus alle stekkers gebruiken én het is over het algemeen ook veiliger. Het is dus aan te raden om voor een geaard stopcontact te kiezen. Het is hiervoor wel nodig om een aarde draad te hebben of aan te leggen, u moet dus kijken of dat mogelijk is op die plek en of dat goed werkt. Het beste bij het aanleggen van elektriciteit is om de hulp in te schakelen van een professional, om zo ongevallen te voorkomen. Bij elektriciteit bestaat er namelijk altijd de kans op stroomschoten en elektrocutie, beide erg gevaarlijk. Daarnaast kan het zo zijn dat door het verkeerd aanleggen van bedrading en elektrische onderdelen, u er later problemen mee krijgt en er een ongeluk gebeurd.

Wees dus niet te koppig en schakel hulp in van de elektricien Rotterdam, die u met elk elektrisch voorstel kunnen helpen en dit geheel vakkundig en veilig uitvoeren, zo hoeft u zich er verder geen zorgen over te maken.

Waarom kiest u voor ons?

24-uurs storingsdienst
Veilig en vakkundig
Allerlei elektra werkzaamheden
Kwaliteit staat voorop

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button