Alles wat u moet weten over krachtstroom

krachtstroom
Nieuws

Krachtstroom, u heeft er ongetwijfeld weleens van gehoord. Mogelijk heeft u zelfs weleens een aansluiting voor krachtstroom gezien. Veel bedrijven – vooral in de (maak)industrie – gebruiken machines die werken op krachtstroom. Deze zijn voorzien van een speciale stekker die niet in een standaard stopcontact past. Wanneer u krachtstroom wilt gebruiken, moet u dus ook over een aansluiting voor krachtstroom beschikken. Denk hierbij niet alleen aan een speciaal stopcontact, maar ook aan een aansluiting in de meterkast. Wil jij ook graag meer over deze stroom beschikken? Dan bent u hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij u namelijk alles wat u moet weten over krachtstroom.

Hoe werkt het?

De stekker van nagenoeg alle huishoudelijke apparaten past in een normaal stopcontact. Dergelijke stekkers bestaan uit twee draden: de nuldraad en de fasedraad. Wanneer de stekker in het stopcontact zit, wordt de stroom aangevoerd via de fasedraad. De nuldraad staat niet onder spanning. Vandaar dat hiervoor een tweefase-aansluiting volstaat.

De stekker van een apparaat dat enkel werkt op krachtstroom, kunt u niet in een normaal stopcontact steken. Nee, want hiervoor moet u geen tweefase-, maar een driefase-aansluiting hebben. Hierdoor denkt u mogelijk ook dat de stekker van een krachtstroomapparaat drie pennen heeft. Dat is niet het geval, want dit zijn er namelijk vier. Waarom het dan toch een driefase-aansluiting heet? Omdat een krachtstroomstekker over drie fasedraden en één nuldraad beschikt.

Doordat er drie draden zijn die onder spanning staan, krijgt een krachtstroomapparaat meer stroom. Hierdoor heeft zo´n apparaat niet voldoende aan de 230 volt die een gewoon stopcontact levert. Een krachtstroomaansluiting levert aanzienlijk meer, namelijk 400 volt. Wilt u een nieuw apparaat kopen en weet u niet of deze werkt op krachtstroom? Kijk dan goed naar het label. Indien het om een krachtstroomapparaat gaat, wordt dit hier namelijk op weergeven.


Gevolgen voor maandelijkse kosten

Doordat een krachstroomaansluiting 400 volt levert en een standaard stopcontact maar 230 volt, denken mensen vaak dat het een ander soort stroom betreft. Dit is een logische gedachtegang, maar voor beide aansluitingen wordt dezelfde stoom gebruikt. Jij hoeft hierdoor geen contract af te sluiten bij een andere energieleverancier. Ook uw huidige leverancier kan u namelijk stroom leveren om een sauna, jacuzzi of laadpunt voor de elektrische auto te gebruiken.

Krachtstroom kost u net zoveel als gewone stroom (230 volt), maar onderaan de streep bent u toch vaak duurder uit. Hoe dit komt? Doordat apparaten op krachtstroom veel meer en sneller stroom verbruiken. In sommige gevallen wordt de stroom er snel doorheen getrokken. Aangezien jij betaalt voor de stroom die u maandelijks gebruikt, valt dit met een krachtstroomaansluiting mogelijk aanzienlijk hoger uit.


Experts inschakelen voor krachtstroom installeren

Woont u al jaren in een bestaande woning? Of heeft u net een bestaande woning gekocht? Dan is de kans niet groot dat er een aansluiting voor krachtstroom aanwezig is. Dit is namelijk niet iets waar standaard rekening mee wordt gehouden bij de bouw van een huis. Gebruik jij apparaten waar krachtstroom voor nodig is? Dan moet u hier eerst een aansluiting voor realiseren. Dit kan, maar schakel hier wel een expert voor in. Hij zorgt voor de benodigde aansluiting(en) en legt daarnaast de kabels aan naar de plek waar het apparaat komt te staan. Zoek jij nog een expert die bij u krachtstroom kan installeren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.

Waarom kiest u voor ons?

24-uurs storingsdienst
Veilig en vakkundig
Allerlei elektra werkzaamheden
Kwaliteit staat voorop

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button