Wanneer een geaard stopcontact en wanneer een niet-geaarde variant?

Geen categorie

In vrijwel alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig uitsluitend geaarde stopcontacten geplaatst. Op zich logisch, want deze stopcontacten zijn een stuk veiliger dan niet-geaarde wandcontactdozen. Dit wil overigens niet zeggen dat stopcontacten zonder aarde helemaal niet meer gebruikt worden. Ook is het niet altijd nodig om deze stopcontacten direct te vervangen. In sommige gevallen is het echter wel aan te raden. Probleem is alleen dat de meeste mensen geen idee hebben wanneer zij voor welk stopcontact moeten kiezen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk wanneer je voor een geaard stopcontact kiest en wanneer voor een niet-geaarde.

Waarom is een geaard stopcontact veiliger?


Jij vraagt je in eerste instantie ongetwijfeld af waarom een geaard stopcontact veiliger is. Een kleine uitleg is dan ook wel op zijn plaats. Een geaard stopcontact is aangesloten op drie elektriciteitsdraden: een blauwe voor de afvoer, een bruine voor de aanvoer en de geelgroene aardedraad. Deze geelgroene draad is gelijk het verschil met een niet-geaard stopcontact. De aarde zorgt ervoor dat overspanning wordt afgevoerd naar de aardbodem. Hierdoor is het niet mogelijk dat een elektrisch apparaat of elektrische installatie onder spanning komt te staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door blikseminslag of kortsluiting. Bij een niet-geaard stopcontact kan dit resulteren in een stroomschok.

Waar gebruik je geaarde stopcontacten?


Oude huizen zijn doorgaans voornamelijk voorzien van niet-geaarde stopcontacten. Alleen in de keuken treffen we hier vaak geaarde stopcontacten aan. Op zich ook logisch, want hier komen doorgaans de meeste elektrische apparaten voor. Voor jouw eigen veiligheid is het echter het beste om in jouw hele woning te kiezen voor geaarde stopcontacten. Zelfs opladers van een telefoon of scheerapparaat kunnen onder stroom komen te staan bij een niet-geaard stopcontact. Wil jij niet alle stopcontacten vervangen door geaarde varianten? Kies dan in ieder geval voor de grote, dure apparaten in jouw woning, zoals een televisie.

Geaard-stopcontact plaatsen


Het overzetten van een niet-geaard naar een geaard stopcontact lijkt niet veel moeite. Het verschil is immers één draadje. Toch is het in de praktijk lastig om stopcontacten te aarden. Waarom? Omdat er ten eerste een aarde getrokken moet worden naar al jouw stopcontacten. Hier ben je wel even druk mee. Daarnaast moet er een aarderail in de meterkast komen. Deze dient in verbinding te staan met de aarde, zodat overvloedige elektriciteit geleid kan worden naar de aardbodem. Kortom: een hels karwei. Heb jij geen ervaring met elektra? Laat jouw stopcontacten dan aarden door een elektricien. Op deze manier heb jij de garantie dat het werk goed uitgevoerd wordt en dat is wel zo prettig!

 

Waarom kiest u voor ons?

24-uurs storingsdienst
Veilig en vakkundig
Allerlei elektra werkzaamheden
Kwaliteit staat voorop

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button