Uitleg over inductie

Tips

Elektriciens zijn veelal ondergewaardeerde arbeiders. Ze weten ongelofelijk veel van hun vakgebied, namelijk alles wat met elektriciteit te maken heeft. Doordat ze hier zoveel mee bezig zijn, word je er vanzelf handig in en ga je er vanzelf veel kennis over verzamelen. Een elektricien trekt namelijk niet alleen maar kabels door nieuw gebouwde muren, maar kan ook een tuinhuis van elektriciteit en verlichting voorzien, een lamp middels een sensor laten inschakelen, hotelschakelingen bouwen, en ga zo maar door. Vandaag vertelt de elektricien iets over inductie.

Is inductie het nieuwe koken?

Inductie is een techniek die al enkele decennia bestaat, maar de laatste jaren sterk in opkomst is. Doordat inductiekookplaten erg efficiënt zijn in het energieverbruik, de platen eenvoudig schoon zijn te maken (ze zijn immers glad) en doordat ze veiliger zijn dan traditionele gasfornuizen (ze schakelen zichzelf automatisch uit na een bepaalde periode niet gebruikt te zijn, de plaat wordt minder warm dan een andere manier van verhitting), zijn ze erg in opmars. Dit betekent echter niet dat koken met inductie echt het nieuwe koken wordt; er zijn immers hele volksstammen die zweren bij het koken op gas. Het is dus net waar je voorkeur ligt, maar koken op inductie heeft wel erg veel voordelen die je niet bij de andere kookmanieren terug zult vinden.

Voordelen inductie

  • Opwarmen en afkoelen: een inductieplaat komt heel snel op de gewenste temperatuur. Dit is erg gemakkelijk als u snel kokend water nodig hebt. Daarnaast koelt de kookplaat erg snel af, zodra u de pan van de kookplaat haalt is deze afgekoeld.
  • Schoonmaak: De inductiekookplaat is vlak en van glas. Dit maakt het erg gemakkelijk om de kookplaat schoon te maken. Het snelle afkoelen van de kookplaat zorgt er ook nog is voor dat u gelijk na het koken aan de slag kunt
  • Efficiënt: Er gaat erg weinig energie verloren met een inductiekookplaat. Hij warmt alleen de pan op, dus verbruikt niet onnodig energie. De plaat verwarmt pas als de pan erop staat en koelt gelijk af als de pan eraf wordt gehaald.
  • Veiligheid: Er zijn geen vlammen, de kookplaat is niet heet en er kunnen geen gaslekken ontstaan. Kortom is het de veiligste manier om te koken. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat de pan wel erg heet wordt.
  • Afzuiging: Veel gasfornuizen maken gebruik van een afzuigkap. Hier kijkt u constant tegenaan bij het koken en oogt bovendien minder ruimtelijk. Daarom raden wij een inductie kookplaat met afzuiging aan. Dit is een afzuiging die is weggewerkt in uw kookplaat en keukenblad. Hierdoor oogt uw keuken veel ruimtelijker en de dampen worden sneller opgezogen

Nadelen inductie

  • Duurder: de aanschaf van een inductiekookplaat is een stuk duurder dan andere kookplaten. Echter zorgt de efficiëntie ervoor dat u dit na een tijdje weer hebt terugverdiend
  • Nieuwe pannen aanschaffen: U kunt op een inductiekookplaat niet met de pannen koken die worden gebruikt op een gasplaat. U hebt een geheel nieuwe pannenset nodig met een magnetische bodem om te kunnen koken met inductie.
  • Aparte elektriciteitsgroep aanleggen: een inductiekookplaat heeft veel vermogen nodig. Daarom heeft u een kookgroep nodig die genoeg elektriciteit levert. Soms zal u een aparte elektriciteitsgroep moeten aanleggen in de meterkast en een extra aansluiting in de keuken zelf.
  • Een inductiekookplaat heeft een middellange levensduur van 10 tot 15 jaar. Dit is iets minder dan bijvoorbeeld gasvuur. Echter zijn er inductie beschermers die uw inductiekookplaat beschermt. Dit zorgt ervoor dat de inductie kookplaat een langere levensduur krijgt.

Waarom kiest u voor ons?

24-uurs storingsdienst
Veilig en vakkundig
Allerlei elektra werkzaamheden
Kwaliteit staat voorop

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button