Stappenplan voor het aanleggen van elektriciteit

Tips

Voor het aanleggen van elektriciteit zijn vaste regels opgesteld. Het is belangrijk dat deze regels aangehouden worden om voor een veilige installatie te zorgen. Een professionele elektricien kent deze regels als geen ander. De vakman weet namelijk wat het belang is van een vaste procedure. In potentie kan elektriciteit in huis namelijk zeer gevaarlijk zijn. Door het aanhouden van vaste regels zorg je dat er geen ongelukken gebeuren. Wanneer je verstand hebt van elektrische netwerken en je graag de aanleg van bedrading zelf zou willen uitvoeren dan is het belangrijk om eerst een duidelijk stappenplan te maken. Hierin staat beschreven hoe je het project gaat aanpakken.

Van de groepenkast naar centraaldoos

De aanleg van elektriciteit bestaat uit twee onderdelen. De eerste is de aanleg van bedrading vanuit de groepenkast naar de centraaldoos. In de meterkast mag je overigens geen werkzaamheden onder de meter verrichten. Je bent enkel toegestaan om na de meter van het energiebedrijf aanpassingen aan te brengen. In de groepenkast wordt de binnenkomende stroomvoorziening in groepen verdeeld en naar verschillende delen van het huis getransporteerd. Het begin van de werkzaamheden is dan ook om bedrading aan te leggen vanuit de groepenkast naar een centraaldoos in het gedeelte van het huis waar je een betere stroomvoorziening nodig hebt.

Van centraaldoos naar aansluitpunt

Vanaf de centraaldoos wordt de elektriciteit verder verdeeld door een specifiek gedeelte van de woning. Vanuit hier kan je bedrading aanleggen naar verschillende aansluitpunten. Je kan bijvoorbeeld elektriciteitsdraden laten lopen van de centraaldoos naar een nieuw stopcontact of schakelaar met lichtpunt. Vaak moet je in dit geval nieuwe sleuven in de muur frezen waardoor de bedrading naar het aansluitpunt lopen. Teken van tevoren op papier eerst uit hoe je dit gaat aanpakken. Kijk vervolgens goed dat er geen andere draden of leidingen door de muur lopen voordat je begint met sleuven frezen in de muur. Heb je de bedrading in je woning zelf aangelegd? Laat deze dan controleren door een ervaren elektricien om zeker te weten dat alles goed is aangesloten.

Waarom kiest u voor ons?

24-uurs storingsdienst
Veilig en vakkundig
Allerlei elektra werkzaamheden
Kwaliteit staat voorop

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button