Stappenplan voor het aanleggen van elektriciteit

Tips

Voor het aanleggen van elektriciteit zijn vaste regels opgesteld. Het is belangrijk dat deze regels aangehouden worden om voor een veilige installatie te zorgen. Een professionele elektricien kent deze regels als geen ander. De vakman weet namelijk wat het belang is van een vaste procedure. In potentie kan elektriciteit in huis namelijk zeer gevaarlijk zijn. Door het aanhouden van vaste regels zorg je dat er geen ongelukken gebeuren. Wanneer je verstand hebt van elektrische netwerken en je graag de aanleg van bedrading zelf zou willen uitvoeren dan is het belangrijk om eerst een duidelijk stappenplan te maken. Hierin staat beschreven hoe je het project gaat aanpakken. Hieronder staat een stappenplan voor het aanleggen van elektra :

Stap 1: Maak een ontwerp

Maak voordat je begint met het aanleggen van elektriciteit, een goed ontwerp. In dit ontwerp staat onder andere waar de stopcontacten, schakelaars en elektriciteitsleidingen komen.

Maak daarnaast een overzicht, waarin je door middel van kleur aangeeft welke draden door welke leidingen moeten lopen:

  • Bruin: Stroomaanvoer
  • Blauw: Stroomafvoer
  • Zwart: Stroomdoorvoer naar een lamp
  • Geel/groen: Aardedraad

Stap 2: Stroomgroep uitschakelen

Zorg er altijd voor dat er geen stroom meer zit op de installatie waarmee je aan de gang gaat. Dit doe je door de groep in de groepenkast uit te schakelen. Controleer daarna met een spanningszoeker of de spanning er ook echt van af is.

Stap 3: Centraaldoos

De centraaldoos is essentieel bij het aanleggen van elektra. Alle elektriciteitsleidingen komen uit in een centraaldoos. Vanuit deze centraaldoos lopen de leidingen naar de stopcontacten, lichtpunten en schakelaars. Leg deze dus aan als hij nog niet aanwezig is.

Stap 4: Elektriciteitsleidingen aanleggen

Je kunt nu het eerste deel van de elektriciteitsleidingen aanleggen vanaf de centraaldoos naar de muren.

Stap 5: Posities aftekenen op de muur

Nadat het eerste deel van de elektriciteitsleidingen zijn aangelegd kan je de positie van de stopcontacten, elektriciteitsleidingen en schakelaar op de muur tekenen. Let hierbij wel op minimale hoogte van stopcontacten en lichtschakelaars!

Stap 6: Boren en frezen in de muur

Boor gaten in de muur voor de muurdozen, waarin je later de stopcontacten en schakelaars monteert. Gebruik hiervoor een dozenboor en controleer of het gaat diep genoeg is voor de muurdoos. Hak vervolgens de sleuven voor de elektriciteitsleidingen in de muur. Gebruik hiervoor een elektrische sleuvenfrees en controleer of de sleuf overal diep genoeg is

Stap 7: Plaatsen van de elektriciteitsleidingen

Zaag de elektriciteitsleidingen op maat en plaats ze in de sleuf. Plaats ook de muurdozen en zet ze beide tijdelijk vast.

Stap 8: Trekveer plaatsen in de leiding

Schuif de trekveer door de leiding. Werk hierbij van boven naar beneden en begin dus bij de centraaldoos.

Stap 9: Steek de elektriciteitsdraad in de trekveer

Strip met een striptang een deel van het uiteinde van een van de draden. Steek deze door het oog van de trekveer en buig hem vervolgens om. Strip ook de andere draden. Buig deze draden om de draad die al vastzit aan de trekveer. Maak zo alle draden aan elkaar vast. Trek deze draden vervolgens door met twee personen. De ene persoon trekt voorzichtig aan de trekveer, de ander voert de elektriciteitsdraden de buis in.

Stap 10: Knip de draden nauwkeurig af

Laat de draden ruim uit de centraaldoos en de muurdoos steken en knip ze af. Verwijder aan de uiteinden van iedere draad in beide dozen ongeveer 1 cm aan isolatiemateriaal.  Steek dan de bruine en blauwe draden in de muurdoos en verbind deze met de bruine en blauwe draad van de centraaldoos.

Stap 11: Plaatsen van stucdeksel

Vouw de draden in de muurdozen op en plaats vervolgens over elke muurdoos een stucdeksel. Vul daarna de sleuf rondom de leidingen en de ruimte rond de muurdozen met snelcement. Als dit droog is kunnen de muren gestuukt worden

Stap 12: Het monteren van stopcontacten en schakelaar

Als laatste kun je alle stopcontacten en schakelaars monteren. Doe dit nadat het stucwerk goed gedroogd is.

Schakel een loodgieter in

Mocht u er na het doorlezen van deze stappen niet uitkomen of ergens vastlopen. Schakel dan een elektricien in! Een elektricien kan elektra aanleggen als geen ander. Ons advies is om ook een elektricien in te schakelen als u alle stappen hebt doorlopen. Zo weet u zeker dat alles goed is aangesloten. Bel onze elektricien hier!

Waarom kiest u voor ons?

24-uurs storingsdienst
Veilig en vakkundig
Allerlei elektra werkzaamheden
Kwaliteit staat voorop

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button