Alles wat je moet weten over een perilex aansluiting

Geen categorie

De meeste stopcontacten in jouw woning hebben ongetwijfeld twee openingen. Hierdoor kan jij een stekker van een elektrisch apparaat zonder problemen inpluggen in het stopcontact. In veel woningen komt tegenwoordig echter ook een stopcontact met vier openingen voor. Hier kun jij natuurlijk geen stekker indoen van een ‘gewoon’ elektrisch apparaat. Je moet hiervoor namelijk een speciale stekker hebben. Hoe we zo’n aansluiting noemen? Een perilex aansluiting. Indien jij hier nog nooit van gehoord hebt, weet je ongetwijfeld niet wat het is. Geen paniek, want wij vertellen je hier alles wat jij moet weten over een perilex aansluiting.

Perliex levert meer vermogen

Leg een gewoon stopcontact naast een perilex aansluiting en je ziet het verschil direct. Een perilex aansluiting heeft namelijk vier openingen. Aan de achterkant van dit speciale stopcontact zit echter ook een verschil. Er zijn namelijk twee fasedraden en twee nuldraden aangebracht. De twee fasedraden, allebei bruin van kleur, zorgen voor de aanvoer van stroom. De nuldraden (blauw) zorgen ervoor dat stroom afgevoerd wordt. Bij een gewoon stopcontact is er van beide draden slechts eentje aanwezig. Doordat een perilex  aansluiting over twee van beide beschikt, levert deze aansluiting ook dubbel vermogen. In plaats van één keer 230 volt levert een perilex aansluiting dus twee keer 230 volt.

Waarvoor gebruik je zo’n aansluiting eigenlijk?

Een perilex aansluiting mag dan in meerdere huizen voorkomen, maar dit wil nog niet zeggen dat jij er ook eentje moet hebben. Kook jij bijvoorbeeld op gas? Dan is de kans groot dat jij helemaal geen perilex aansluiting hebt thuis. Zo’n aansluiting wordt namelijk vooral gebruikt voor elektrisch koken. Een keramische of inductiekookplaat moet vaak op zo’n speciaal stopcontact aangesloten worden. Er wordt namelijk veel stroom tegelijkertijd gevraagd en dat kan een stopcontact met 230 volt niet leveren. Ook trekt de groep dit meestal niet, waardoor deze er geregeld uitvliegt. Naast elektrisch koken wordt een perilex aansluiting ook vaak gebruikt voor een sauna in huis en een centraal  ventilatiesysteem.

Geen perilex aansluiting? Realiseer er een!

Wil jij elektrisch koken, maar heb je geen perilex aansluiting? Dan moet je ervoor zorgen dat je er eentje krijgt. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zo’n aansluiting is namelijk bijzonder complex. Ten eerste moet jij twee groepen vrijmaken in de meterkast. Dit kan vaak niet, waardoor er nieuwe groepen geplaatst moeten worden. Vervolgens moet jij natuurlijk ook de kabels trekken en het stopcontact plaatsen en aansluiten. Niet bepaald een simpele klus dus. Wil jij er zeker van zijn dat alles goed aangesloten wordt? Laat een perilex aansluiting dan realiseren door een elektricien!

 

 

Waarom kiest u voor ons?

24-uurs storingsdienst
Veilig en vakkundig
Allerlei elektra werkzaamheden
Kwaliteit staat voorop

Lees ook eens:

Menu
Call Now Button